Atletism

Atletismul este unul din cele mai populare sporturi din lume. Este o ramură a sportului care cuprinde diverse probe de alergări, de marș, de sărituri și aruncări, sau probe combinate, la care participă atleții. Atletismul ca și sport pătrunde în România la sfârșitul secolului XIX. Se organizează concursuri pentru elevi și adulți, se înființează societăți („Societatea română de alergări pe jos”), apar cărți („Atletismul” – 1875, „Exerciții atletice” -1879). În 1912 este fondată Federația Română de Atletism (F.R.A.), cea care coordonează secțiile de atletism ale Cluburilor și Asociațiilor sportive din România. Primele Campionate Naționale ale României se organizează în anul 1914, la 16 probe, numai pentru bărbați. Abia în 1922 se organizează primele concursuri cu participare feminină. Din anul 1952 atleții români participă regulat la toate marile competiții mondiale.
Exemple de “probe” de atletism sunt: săritura în lungime, săritura în înălțime,săritura cu prăjina, triplu salt; alergare liberă sau cu obstacole (garduri) pe diferite distanțe; ștafetă; aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății, aruncarea suliței, maratonul.

http://www.fra.ro, http://ro.wikipedia.org/wiki/Atletism

Baschet

Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume; se caracterizează prin finețea, precizia și fantezia exercițiilor tehnice și tactice, prin talia înaltă și calitățile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă și de sacrificiu, inteligență și rezistență nervoasă. Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii prin coș de sus. Echipa care acumulează mai multe puncte la sfârșitul jocului câștigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasată altor coechipieri. Actele fizice nesportive sunt penalizate și există restricții asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).De-a lungul timpului, în baschet s-au dezvoltat tehnicile obișnuite de ochire, pasare și driblare, dar și cele de poziționare a jucătorilor, precum și structurile ofensive și defensive. De obicei, jucătorii cei mai înalți vor ocupa centrul sau una dintre cele două poziții de înaintare, iar jucătorii mai mici de statură sau cei care au viteză și cele mai bune abilități de mânuire a mingii, vor ocupa pozițiile de pază. În timp ce baschetul competițional are niște reguli bine stabilite, numeroase variante s-au dezvoltat pentru jocurile ocazionale. În multe țări, baschetul este un sport popular, cu mulți spectatori.

Federația Română de Baschet și Volei a luat ființă în1931. Tot atunci este organizat și primul campionat regional masculin. În această perioadă nu existau mai mult de 150-200 sportivi legitimați, baschetul trăind mai ales prin insistențele și pasiunea unor animatori. După 1944, acest sport începe să aibă caracter de masă, ca de altfel majoritatea activităților sportive din acea vreme. Sunt organizate campionate republicane (începând cu anul 1947), se participă la primele Jocuri Balcanice (1946), sunt organizate anual campionate școlare și universitare, precum și festivaluri de minibaschet pentru copii. Dintre performanțele României pe plan internațional menționăm clasarea de 3 ori pe locul IV la Campionatele Feminine Europene și de două ori pe locul V la cele masculine, precum și unele succese ale echipelor de club Steaua, Dinamo, Politehnica București, Rapid în cupele europene. În 1981, la Campionatele Mondiale Universitare echipa de fete a României s-a clasat pe locul III, cucerind medalia de bronz, iar echipa masculină a ocupat locul IV. În 1991 echipa masculină de baschet juniori a României a înregistrat cea mai bună peformanță a vreunui lot din România la un campionat mondial de baschet clasându-se pe locul V la CM de la Edmonton Canad. Din lot făceau parte, printre alții,  Ghiță Mureșan, singurul român care a evoluat în NBA sau Constantin (Titi) Popa, doi dintre cei mai cunoscuți baschetbaliști români pe plan internațional. În acest moment supremația pe plan intern la masculin este deținută de echipa CS Universitatea Mobitelco BT Cluj-Napoca, câștigătoarea titlului de Campioană Națională în sezonul 2010-2011 în urma unui coș încris în ultima secundă de Tyler Morris, de dincolo de jumătatea terenului. http://www.frbaschet.ro/http://ro.wikipedia.org/wiki/Baschet

Badminton

Un sport în care doi jucători sau două perechi de jucători joacă plasându-se fiecare de câte o parte a unui fileu care împarte terenul dreptunghiular în două jumătăți egale. Cei doi jucători sau două perechi câștigă puncte lovind un fluturaș (minge) cu racheta astfel încât aceasta să treacă peste fileu și să aterizeze în terenul advers. Terenul de joc are mărimea de 13.40 m x 5.18 m la meciurile de simplu și de 13.40 m x 6.10 m la meciurile de dublu. Același teren este folosit și pentru meciurile de simplu și dublu, cu diferența că se trag niște linii despărțitoare vizibile. Terenul este împărțit în două părti egale de un fileu (plasă) cu înălțimea de 1,52 m la mijloc și 1,55m la capete. Un arbitru principal, ajutat de un arbitru de serviciu și 6 arbitri de linie, supraveghează concursul. Înaintea începerii jocului se realizează tragerea la sorți. Sportivul care câștigă are trei opțiuni: să servească, să primească serva sau să își aleagă un teren. Un punct se pierde când fluturașul lovește plasa, cade în afara terenului de joc sau când se comit greșeli.

 • fluturașul lovește sportivul
 • corpul sportivului sau racheta sportivului ating plasa
 • fluturașul atinge pământul înainte să treacă de plasă
 • fluturașul este lovit de două ori
 • serva este executata de deasupra taliei
 • unul dintre jucatori loveste fluturasul în terenul advers

După încheierea unui schimb de mingi, partea care a câștigat va avea un punct și va servi. Regulament servă

 • Serva se face în diagonală,
 • Picioarele sportivului aflat la serviciu şi ale primitorului trebuie să atingă amândouă pământul,
 • La serviciu fluturașul se lovește cu o mișcare a rachetei de jos în sus, iar punctul de impact al rachetei cu fluturașul trebuie să se afle sub linia șoldului (creasta iliacă).
 • Serviciul nu trebuie să se facă deasupra taliei

Concursul se termină când sportivul (sportivii) câștigă două seturi de 21 puncte.

 

http://ro.wikipedia.org/wiki/Badminton

Box

Boxul (sau pugilismul) este un sport marţial străvechi (probabil cel mai vechi sport martial, cu origini preistorice), în care doi concurenți, cu greutăți similare, luptă cu ajutorul pumnilor, într-o serie de reprize, numite runde. Victoria este obținută în urma puctelor date pentru lovituri de către juriu, sau atunci când adversarul este doborât la pâmânt și nu reușește să se ridice înainte ca arbitrul să termine de numărat până la 10 (Knockout sau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua ( Technical Knockout sau TKO).

http://www.frbox.ro/http://ro.wikipedia.org/wiki/Box

Cățărare sportivă

Sportul de cățărare pe stâncă este unul vechi ca și îndeletnicire și nou ca și ramură sportivă. Este la limita sporturilor extreme. Alpimismul expediționar sau cățăratea pe perețile mari sunt sporturi extreme de anduranță. cățărarea pe panou, pe gheață artificială sau blocuri de stâncă , clădiri turnuri. sunt ramurile acestui sport destul de răspândit și agreat în rândul tineretului activ. Sunt săli specializate pentru antrenamente și concursuri speciale. necesită mult antrenament autocontrol și cunoaștere de sine. echipamentul tehnic trebuie să fie de calitate, greșelile și lipsurile costă scump. În ultimii ani activități asemănătoare se desfățoară în parcuri de aventurăîn condiții sigure și sub supravegherea unui personal autorizat.

Cricket

Este sportul care se află pe locul doi în lume ca număr de spectatori, poate fi o acivitate distractivă pentru oamenii de toate vârstele care doresc să se menţină în formă. Cricketul îmbunătăţeşte viteza, agilitatea, flexibilitatea, și reflexele; creşte concentrarea şi abilitatea de a gândi strategic. Cricketul, spre deosebire de alte sporturi, nu se axează pe trofee. Spiritul de sportivitate, fair- play-ul – stăpânirea de sine, integritatea şi respectul pentru adversar este vital pentru acest joc. Mulţi oameni care nu practică alte sporturi de echipă se integrează uşor în Cricket.

Beneficii Fizice: Toată lumea care practică acest sport se poate aştepta la multe beneficii. De exemplu, sprinturile pentru a puncta, sunt un exercitiu excelent. Cricketul are baze comune cu artele marţiale (chiar cu dansul şi/sau muzica!). Iată unele exemple: măsură, tempo, ţintire, viteză, şi tehnică de execuţie.

Beneficii Psihice: Cricketul este un excelent exerciţiu mental. Orice jucător de cricket, care face un efort serios pentru a înţelege jocul, îşi va dezvolta capacitatea de concentrare şi observaţie, cât şi gândirea strategică. Un jucător de cricket de top, trebuie să-şi dezvolte un repertoriu de lovituri (dacă este “batter”) sau o variaţie de aruncări (dacă este “bowler”), să înveţe să citească gândurile adversarului şi să anticipeze mutările lui. Jucătorul de cricket trebuie să înveţe să forţeze jucătorul advers să facă o eroare, prin crearea falsei impresii că acesta se află la conducere.

Beneficii Sociale: Jucătorii de cricket devin de cele mai multe ori prieteni. Ei întâlnesc sute de oameni anual în competiţii naţionale şi internaţionale. Cei mai buni jucători vor avea oportunitatea de a se antrena in străinătate şi să participe în turnee prestigioase. În viitor sportul poate fi inclus în Jocurile Olimpice.

Ce poate face Cricketul pentru tine ?

 • Promovează disciplina, încrederea în sine, şi responsibilitatea.
 • Dezvoltă coordonarea, puterea, şi capacitatea de a lua decizii. Dezvoltă abilitatea de a gândi tactic pentru a trece peste un obstacol.

Cine joacă Cricket? Pentru că este un sport DISTRACTIV, Cricketul nu face diferenţă între sexe, vârstă, etnie sau personalitate.

 • Cricketul – Cel mai bun joc – şcoală… şi pentru adulţi !
 • Cricketul este sportul cel mai bun pentru instruiri în grup.
 • Poate fi practicat afară sau în sală, pe asfalt sau pe iarbă.
 • Poate permite unui instructor să observe jucătorii atât individual cât şi ca o echipă.
 • Cricketul place atât copiilor cât şi adulţilor, nu neaparat doar celor care sunt rapizi sau puternici.
 • Cricketul răsplăteşte răbdarea, tehnica şi inteligenţa.

Deci: Cricketul poate fi practicat de băieţi sau fete de la o vârstă fragedă. Copii de 6 ani pot începe să joace cricket, prin Kwik Cricket, o versiune simplificată a jocului. Cricketul este un sport non-contact, acest nivel se joacă cu mingi de plastic pentru a asigura siguranţa copiilor. Cricketul este o modalitate excelentă pentru copii, de invaţă să lucreze în echipă şi să-şi dezvolte abilităţi fizice şi psihice.

Regulile jocului: Obiectivul jocului este să punctezi mai multe ‘runs’ decât echipa adversă.

 • O echipa este în teren ( ‘fielding’ ) şi cealaltă este la bătaie ( ‘batting’ ).
 • Echipa din teren aruncă mingea de cricket (‘bowls’) la 3 beţe (‘stumps’).
 • Dacă ‘stumps’ sunt lovite de minge, jucătorul la bătaie este ‘out’.
 • Echipa la bătaie trebuie să apere beţele prin lovirea mingii cu bâta.
 • Sunt doi jucători cu bâta pe teren de la echipa aflată la bătaie.
 • Când cei doi jucători de la bătaie işi schimbă locul, ei au marcat 1 ‘run’ pentru echipă.
 • Cei de la bătaie pot încerca să alerge după orice minge, chiar dacă este su nu lovită de bâtă.
 • Pentru fiecare aruncare un jucător la bătaie poate puncta între 0 şi 6 runs.
 • ‘A four’ (4 runs) este marcat dacă mingea trece de ‘boundary’ (marginea terenului) atingând pământul.
 • ‘A six’ (6 runs) este marcat dacă mingea trece de ‘boundary’ fără să atingă pământul.
 • Dacă mingea este prinsă (‘caught’) de un jucător din echipa din teren fără să atingă pământul, jucătorul cu bâta este ‘out’.
 • Când echipa la bătaie are doar un jucător ’not out’ echipele se schimbă şi formaţia din teren devine formaţia la bătaie.

Regulile sunt descrise în detaliu pe: siteul Cricket Romania. www.clujcricketclub.com

Preşedinte Marc Pilich Wright tel. 0741 963 212

Dans Sportiv

Dansul sportiv înfățișează dansul ca pe o activitate sportivă de echipă (pereche de dansatori). Secțiunea standard: Vals lent,Tango, Vals vienez, Slow fox,Quick step , Secțiunea latino-americană: Samba, Cha-cha-cha, Rumba,Paso doblehttp://www.dancesport.ro/http://ro.wikipedia.org/wiki/Dans_sportiv

Diamond Dance Club Cluj-Napoca, un club sportiv infiintat in 1998, este un loc unde vin toti copiii, tinerii si adultii care iubesc dansul de societate, latino-americane si dansul sportiv de competitie.

Din 2001 oferim și clase de Zumba®Fitness atât pentru copii cât și pentru tineri și adulti. Indiferent de motivul pentru care doriți să practicați dansul, să învățați să dansati, să vă tonifiați, să aveți o ținută frumoasă, să participați la competiții și să dansați la nivel de performanță sau doar ca petrecere a timpului liber, vă asteptam cu drag să dansați alături de noi!

Zita & Alex Acs  alexdance2000@yahoo.com Tel.  0745 231 566 sau 0744 576 175

Fotbal

Este un sport de echipă ce se dispută între două echipe alcătuite din 11 jucători fiecare. La începutul secolului 21 era jucat de peste 250 de milioane de jucători în peste 200 de țări, ceea ce îl face cel mai popular sport din lume. Se joacă cu ominge sferică pe un teren dreptunghiular, acoperit cu iarbă, cu câte o poartă la fiecare capăt. Scopul jocului este de a înscrie goluri introducând mingea în poarta adversarului. În afara portarului, ceilalți jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea. Câștigătorul meciului este echipa care a înscris mai multe goluri la încheierea partidei. Originile fotbalului se află undeva în urmă cu peste 2000 de ani. În anul 2004, forul care guvernează acest sport la nivel mondial FIFA(Fédération Internationale de Football Association) a recunoscut China ca fiind locul de naștere al fotbalului. În jurul anului 200 î.e.n. chinezii jucau un sport asemănător numit cuju. Regulile au evoluat cu timpul, astfel ajungându-se la sportul practicat astăzi. În primăvara anului 2001, FIFA publica informația că peste 240 de milioane de oameni joacă regulat fotbal, în peste 200 de țări de pe întreg globul. Regulile sale simple și echipamentul redus și ieftin, necesar practicării fotbalului au contribuit, fără îndoială, la creșterea popularității sale. În multe zone ale lumii, fotbalul naște pasiuni enorme și joacă un rol foarte important în viața fanilor, a comunităților locale și chiar a națiunilor. Este recunoscut în multe țări drept: sportul rege.

http://www.frf.ro/http://ro.wikipedia.org/wiki/Fotbal

Fotbalul American

Cunoscut în Statele Unite și Canada doar sub termenul de fotbal este un sport de echipă, care îmbină strategia cu jocul fizic. Obiectivul jocului este să se câștige puncte avansând cu mingea în terenul echipei adverse. Fotbalul american este un sport de contact. Unii jucători sunt mari și puternici, iar alții sunt mici și rapizi. Forța brută este solicitată deseori, dar și inteligența, agilitatea și priceperea. Poate fi un joc de mare complexitate, în special la nivel profesionist, totuși regulile elementare pot fi înțelese foarte ușor, indiferent de cine este practicat.  O echipă de 11 oameni are posesia mingii. Aceasta se numește OFFENSE (atac) și încearcă să avanseze cu mingea în lungul terenului, fie fugind cu ea, fie pasând-o, și să marcheze puncte trecând linia de scor și ajungând cu ea în zona ce poartă numele de ENDZONE (zona de scor). Cealaltă echipă se numește DEFENSE (apărare). Aceasta încearcă să oprească echipa în ofensivă și să o facă să piardă posesia mingii. Dacă echipa în ofensivă reușește să marcheze, va ceda posesia echipei adverse și rolurile se schimbă ( echipa în ofensivă se va apăra și echipa defensivă va ataca). Aceste schimbări de posesie se vor produce până în momentul în care cele patru sferturi ale meciului se vor termina.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Fotbal_american  http://www.frfa.ro/

 

Gimnastica Artistică

Gimnastica este un sport care implică o serie de mișcări ce necesită forță fizică, flexibilitate, echilibru, rezistență, grație și conștientizare chinestezică. Forul ce guvernează acest sport la nivel mondial este Federația Internațională de Gimnastică. Fiecare țară are propriul organism național de conducere afiliat la FIG, România fiind afiliată la acesta prin Federația Română de Gimnastică.  Gimnastica artistică este cea mai cunoscută ramură a acestui sport. Probele la feminin sunt paralele, bârnă, sol, și sărituri, iar la bărbați sol, cal cu mânere, inele,paralele și bară fixă. Probele de gimnastică își au originea în Grecia Antică.

http://www.romgym.ro/, http://ro.wikipedia.org/wiki/Gimnastic%C4%83

Gimnastica Ritmică

Gimnastica este un sport care implică o serie de mișcări ce necesită forță fizică, flexibilitate, echilibru, rezistență, grație și conștientizare chinestezică. Forul ce guvernează acest sport la nivel mondial este Federația Internațională de Gimnastică. Fiecare țară are propriul organism național de conducere afiliat la FIG, România fiind afiliată la acesta prin Federația Română de Gimnastică.   Gimnastica ritmică este o ramură a gimnasticii, fiind singura disciplină sportivă exclusiv feminină. A devenit probă olimpică în 1984.  Programele de gimnastică ritmică se desfășoară pe muzică, durează între 60 și 120 de secunde și sunt notate de 3 echipe de arbitri. Practicanții folosesc cinci articole de echipament în programul lor: o pereche de măciuci, o panglică, o coardă, o minge și un cerc. Primele regulamente de concurs, categorii și programe de concurs pentru gimnastica ritmică au fost întocmite în Uniunea Sovietică. Apoi s-a extins, devenind o ramură de sine stătătoare, cu concursuri interne și internaționale și regulamente întocmite de Federația de specialitate. Ca și la gimnastica sportivă, exercițiile sunt impuse și liber alese. Primul concurs de gimnastică ritmică din România s-a desfășurat în anul 1956. Conform regulamentului de Gimnastică Artistică, gimnastele înscrise la gimnastică artistică nu au voie să concureze, în cadrul aceleiași competiții și la întrecerea de gimnastică ritmică. http://ro.wikipedia.org/wiki/Gimnastic%C4%83_ritmic%C4%83

Gimnastica ritmică este un amestec unic de dans, artă şi sport combinând elemente de balet, acrobatică şi dans cu mânuirea a cinci obiecte specifice: coardă, cerc, minge, măciuci şi panglică. Posibilităţile de mişcare sunt nemărginite atâta timp cât copiii işi folosesc imaginaţia. Esenţa gimnasticii ritmice constă în capacitatea sa de a permite exprimarea prin mişcări elegante şi graţioase.
Beneficiile practicării gimnasticii ritmice sunt infinite. Progresele vizează domeniile cheie ale dezvoltării personale: flexibilitate, graţie, echilibru, forţă, agilitate si coordonare.

Handbal

Este un sport de echipă care se joacă cu o minge. Meciul are loc între două echipe a 7 jucători (6 jucători de câmp și un portar) pe durata a două reprize a câte 30 de minute. Scopul jocului este de a marca cât mai multe goluri în poarta echipei adversare. Echipa care a marcat mai multe goluri câștigă meciul. Este un sport relativ tânăr, apărând în Europa la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX. Originile lui sunt însă mult mai depărtate și le găsim în unele jocuri cu caracter popular practicate în Evul Mediu și în jocurile dinamice folosite în școlile din centrul și nordul Europei la începutul secolului XIX. În toate variantele lui, jocul de handbal a apărut mai întâi în școli ca material didactic, rod al imaginației creatoare a unor eminenți profesori de educație fizică. Părintele handbalului modern este considerat a fi profesorul german de educație fizică Carl (sau KarlSchelenz,care a introdus reguli și care a folosit un teren de aceeași mărime cu cel de fotbal. Pe atunci o echipă avea 11 jucători.

http://www.frh.ro/ , http://ro.wikipedia.org/wiki/Handbal

Judo

Judoul (pronunțat „giudo”, „metoda flexibilă/suplă/mlădioasă”) este o artă marțială japoneză modernă (Gendai budō). În 1882, pornind de la principiile tradiționalului jujutsu și păstrând tehnicile de aruncare și prize ale acestuia, profesorul Jigoro Kano și-a format propriul său stil, care a devenit cunoscut sub denumirea de Kano-ryu, iar mai târziu s-a numit Kodokan Judo. Principiile sale se bazează pe folosirea supleței în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. La începutul secolului trecut, pe măsură ce judoul a fost popularizat în Europa, și-a pierdut treptat caracterul și proprietățile de artă marțială, transformându-se în sport. În 1964 judo a devenit probă olimpică. Practicantul judoului se numește judoka. Sala unde se practică judoul se numește dojo. Echipamentul de judo, numit judogi, a fost introdus de către Kano în anul 1907, dar pentru grade folosea, în continuare, numai centuri albe și negre.

http://www.frjudo.ro/ , http://ro.wikipedia.org/wiki/Judo

Karate

Este o artă marţială care urmăreşte îmbunătăţirea disciplinei şi cultivarea respectului faţă de tot ceea ce ne înconjoară! Karate tradiţional shotokan-fudokan, stilul pe care îl practicăm noi, se bazează pe următoarele principii morale:

 • CARACTER
 • PERSEVERENŢĂ
 • SINCERITATE
 • RESPECT
 • AUTOCONTROL

Un adevărat karatist este atent la cel mai mic detaliu şi urmăreşte perfecţiunea în tot ceea ce face! Noi, karatişti, ne străduim să trăim după unul dintre principiille cele mai importante din aceasta arta marţială care se numeşte “ZANSHIN” adică, SPIRIT MEREU TREAZ!

Karate-dō este o artă marțialăjaponeză introdusă în Japonia (și ulterior în lume) din Okinawa în 1922. În japoneză kara înseamnă gol, te înseamnă mână iar dō înseamnă cale, rezultatul fiind calea mâinii goale. În karate se utilizează lovituri cu mâinile și picioarele, blocaje, secerări, prize, proiectări fiind un stil extern de luptă. Originile karate-ului le constituie diferite stiluri de arte marțiale chinezești (kung-fusau gong-fu, respective kem-po în pronunțare japoneză), “strămoșul” fiindpokkeck (așa-numitul “box chinezesc” sau “box de templu”), respective shaolin quang-fa, practicat de călugarii templului shaolin. Derivate ale acestui sistem de luptă, mai ales așa-numitele “stiluri sudice” (China sudică) au stat la rîndul lor la baza Okinawa-te, a artelor marțiale practicate pe insula Okinawa. Acestea s-au dezvoltat din importante influențe repetate de-a lungul secolelor importate dinChina, dar și din stiluri de luptă băștinașe. Incă înaintea răspândirii sistemului de luptă Okinawa-te (ulterior kara-te) existau mai multe stiluri, care stau la baza “stilurilor tradiționale” ale karate. Întemeietorul karatedo-ului modern este considerat Gichin Funakoshi (18681957), fondatorul stilului Shotokan. După 1922, când a sosit în Japonia dinOkinawa, Funakoshi a făcut cunoscut karate prin mai multe demonstrații și prelegeri. Pentru a crește popularitatea stilului său de luptă (Okinawa-te), l-a denumit în japoneză “karate” (kara-te). Există numeroase stiluri (“ryu”= școală în limba japoneză) de karate, diferite prin tehnicile de luptă și principiile strategice pe care le folosesc. De exemplu,Shotokan folosește atacuri lungi, din mișcare, punând accent pe viteză, mobilitate, suplețe, în timp ce înGoju-ryu se folosesc atacuri și blocaje scurte, fără deplasare, accentul fiind pus pe forță. Toate stilurile folosesc două exercții de bază: kata (set de tehnici prestabilite mimând lupta cu adversari imaginari) șikumite (lupta cu adversar real). În karate sportiv se organizează competiții dekatași de kumite. Locul în care se practică karate (sala de antrenament) se numește dojo. Termenul este folosit și în cazul altor arte marțiale japoneze. Practicantul de karate se numește karateka (kara-te ka). În funcție de nivelul de pregătire, în urma unui examen, practicantului i se acordă grade. Gradele inferioare (descrescătoare, de la 10 la 1) se numesc kyu. Gradele superioare (crescătoare, de la 1 la 12) se numesc dan. Fiecărui grad îi corespunde o centură de o anumită culoare. Sistemul de culori poate fi diferit de la un stil la altul, dar culorile de bază sunt albă, galbenă, verde, albastră, maro (pentru kyu), neagră, pentru dan, cu un număr de trese transversale corespunzător gradului dan. Stiluri de karate :Chito-ryu, Goju-ryu, Hon-Do-Ryu, Isshinryu, Kyokushin, San-Ki-Do (San=3, Ki=energie vitala, Do=cale), Shaolin, Shito-ryu, Shotokan,Fudokan, Tameshiwari (Arta de a sparge), Wado-ryu, World Oyama Karate, etc.Knock-Down Karate nu este un stil de karate, ci un tip de care aparțin mai multe stiluri, ca de exemplu stilul Kyokushin și unele derivate ale sale (de exemplu Ashihara, Shidokan, Seido).

http://www.frkarate.ro/ , http://ro.wikipedia.org/wiki/Karate

Lupte

Luptele greco romane …..

Orientarea în alergare

Denumit si Sportul pădurilor sau Sportul verde al familiei, este practicat în aer liber. Tradiţional în păduri şi munţi mai nou se practică în parcuri şi peisaj citadin. Se parcurge în alergare un traseu marcat pe hartă şi trebuiesc atinse posturile de control în ordinea indicată pe hartă. Este un sport care combină calităţile fizice cu cele intelectuale ale sportivului. Este nevoie de o gândire strategică pentru a găsii traseul optim între cele două puncte de pe hartă. Este deasemenea nevoie de viteză de alergare şi abilitate de trecere a obstacolelor naturale.

www.orienteering.ro

Patinajul Artistic

Patinajul este o competiție sportivă, care aparține de sporturile de iarnă și care cuprinde probe practicate cu patinele. El cuprinde disciplinele: Patinaj artistic,Patinaj viteză, Patinaj viteză pe pistă scurtă.

Patinajul artistic este un sport de iarnă care constă în executarea de elemente specifice precum sărituri, piruete ș.a. pe o suprafață acoperită de gheață. Cele 4 discipline în care se poate concura la nivel Olimpic sunt proba de individual masculin, individual feminin, perechi și dans pe gheață. Disciplinele non-olimpice includ patinajul sincronizat. În competițiile de seniori, patinatorii execută de regulă două programe: programul scurt și programul liber care, depinzând de disciplină, poate include elemente precum piruete, sărituri, pași, ridicări, sărituri aruncate, „spirala morții”, secvențe de pași ș.a. Lama patinei are o canelură pe partea de jos ce creează două muchii distincte, o muchie interioară și una exterioară. În patinajul artistic, patinatorul se folosește de aceste muchii pentru a patina. Ca o altă trăsătură caracteristică, lama prezintă la vârf un set distinct de zimți, care ajută la executarea elementelor. Patinatorii concurează la diferite niveluri, novice, junior și senior, în competiții locale, naționale sau internaționale. Uniunea Internațională de Patinaj reglementează arbitrarea patinajului artistic la nivel internațional și desfășurarea competițiilor. Competițiile includ Jocurile Olimpice de iarnă, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene, Campionatul „Patru Continente”, evenimente de Grand Prix etc.  Sportul este, de asemenea, asociat cu show business. Competițiile majore, în general, se încheie cu gale de demonstrații, în care patinatori de top din fiecare disciplină efectuează programe non-competitive. Mulți patinatori, atât în timpul carierei competitive cât și după terminarea acesteia, participă de asemenea la spectacole pe gheață care se execută și în timpul sezonului competitiv, și în afara lui.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Patinaj

 

Patinajul viteză

Patinatorii aleargă în perechi, fiind cronometrați separat. Perechile sunt stabilite în funcție de rezultatele obținute de-a lungul sezonului sau de tragerea la sorți de dinaintea concursului. Fiecărei perechi îi este permis un singur start furat. Va fi descalificat participantul care va fura a doua oară startul. La fiecare tură patinatorul trebuie să schimbe culoarul pe care participă într-o zonă special amenajată pentru acest lucru, astfel dacă patinatorul vine pe cel interior trebuie să treacă pe exterior, iar dacă patinatorul vine de pe cel exterior intră pe cel interior. În probele de urmărire nu este necesară schimbarea culoarului, cursa se desfășoară pe culoarul interior. Dacă patinatorii au ajuns în același moment pe linia de schimbare a culoarului, cel de pe interior va trebui să îi dea prioritate celui venit de pe exterior, în caz contrar, patinatorul de pe culoarul interior va fi descalificat.

Patinajul  viteză pe pistă scurtă Patinatorii își dispută victoria pe o pistă redusă, de dimensiunea terenului de hochei, cu 5 (la 500 și 1000 m) sau 6 (la 1500 m) concurenți care se întrec unul împotriva celuilalt. Tehnica de patinare este caracterizată de o poziție înclinată a corpului, cu mâna atingând gheața. Probele olimpice conțin atât întreceri indviduale, cât și de ștafetă.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Patinaj

Rugby

Rugby, scris și rugbi (din cuvântul englez rugby ), este un sport cu mingea, originar din Anglia. Numele jocului provine de la orașul englez omonim, locul unde s-au formalizat prima dată regulile acestui sport. Mingea cu care se joacă rugby-ul este de formă ovală, motiv pentru care sportul mai este uneori numit „sportul cu balonul oval”. Cele două variante principale sunt rugby în XV (rugby union) și rugby în XIII (rugby league).

https://ro.wikipedia.org/wiki/Rugby

Schi Alpin

Schiul este un mod de viaţă: odată ce înveţi să schiezi, un întreg univers alb ţi se deschide la picioare, o multitudine de posibilităţi, de momente în care trebuie sa iei noi decizii. Schiul iţi ordonează viaţa pe timpul sezonului alb, te scuteste de ambiguităţi în ceea ce priveşte programul tău de iarnă. Odată ce îl indrăgeşti totul devine mai simplu…unde să merg iarna dacă nu la schi J

Schi Alpinism sau Schi de tură

Spre deosebire de schiul alpin care se desfășoară în mare parte pe piste amenajate, aceste modalități de practicare a schiului utilizează natura în totalitate, pășuni, păduri, creste muntoase, văi. prin acest stil se poate face deplasrea pe schiuri în orice peisaj, în amonte și aval. Se folosește un echipament special clăpari de tură care se pot regla în poziția de mers pentru a permite o mișcare a piciorului, sau de coborâre astfel să țină piciorul asemeni unui clăpar de pârtie. Legăturile sunt speciale pentru a permite cele două funcțiuni. la urcare se lasă libere să permită mișcarea amplă. la coborâre se fixează ferm pe schiu. Pentru facilitarea urcării pantelor se folosesc pe tălpile schiurilor dispozitive speciale din textil sintetic numite piei de focă, care se lipesc pe tălpile schiului și împiedică alunecarea înapoi a schiului. Pantele mai abrupte se abordează cu colțari speciali care se atașează la legătură. pantele cu puțună zăpadă stâncoase se abordează în stil alpin schiurile fiind fixate pe rucsac, și folosind colțari de gheață, piolet, eventual asigurare la coardă. Acest stil permite accesul pe orice munte cu zăpadă coborârile făcându-se în stil freeride, schi extrem, pa pante de înclinare mare și expuse. Schi alpinismul este considerat un sport extrem. Schiul de tură este un mod plăcut și eficient de excursie în peisaj hivernal.

Scrimă

Este în primul rând un sport de confruntare, de luptă, duelare cu adversarul, la care în decursul timpului s-a adăugat o anumită tehnică şi specializarea armelor de luptă. În prezent, armele folosite în scrimă sunt floreta, spada şi sabia. Limbajul oficial folosit în toată lumea este limba francezăhttp://www.frscrima.ro/

Șahul

Șahul (de la cuvântul persan shah, „rege”) este un joc de strategie între doi jucători. Forma curentă a jocului a apărut în sudul Europei, în a doua jumătate a secolului al 15-lea, după ce a evoluat de la un joc similar mult mai vechi din India. În ziua de azi șahul este cel mai popular joc ce se poate juca acasă, în cluburi, pe internet, prin corespondență sau în turnee.

https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98ah_(joc)

Taichi

Taichi, alături de Bagua si Xingyi sunt considerate cele trei stiluri principale de arte marţiale interne chinezesti. În artele marţiale externe trebuie să fii mai energic şi mai puternic decât oponentul tău, aceasta fiind singura cale de a-l învinge. În artele marţiale interne, (Taichi, Bagua, Xingyi) atitudinea este lipsită de încordare. Chiar dacă mişcările sunt rapide, corpul este relaxat şi urmează energia oponentului. Mişcările au şi multă supleţe, precum toarcerea lânii, şi se bizuie în mare măsură pe coordonarea tuturor atributelor substanţiale, dinamice şi energetice ale corpului. Acestea toate se constituie într-un elegant si eficient sistem chinezesc care are o mare profunzime şi multiple aplicatii. Demonstraţiile acestor arte prezintă în miscări o fluiditate precum a apei, creând spirale orizontale, răsturnări şi transformări verticale.

Tenis

Tenisul este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi o minge de cauciuc acoperită cu pâslă peste fileu, mingea trebuind să ajungă în terenul adversarului. Originar din Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea, tenisul s-a răspândit mai întâi în lumea engleză, în special la persoanele bogate din clasele superioare. Tenisul este acum un sport olimpic și este jucat indiferent de bani, de vârstă, în multe țări de pe glob. În mod remarcabil, în afara adoptării sistemului “Tiebreaker“, regulile sale au rămas neschimbate din 1890.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tenis

Tenis de masă

Este un sport în care doi sau patru jucători lovesc o minge uşoară de la unii la alţii cu ajutorul unor palete. Jocul are loc pe o masă separată în două de un fileu. Un jucător trebuie să lase mingea jucată spre el să cadă o singură dată pe partea sa de masă şi trebuie să o trimită înapoi pe partea de masă a adversarului. Jocul se desfăşoară cu viteză mare şi necesită reflexe rapide. Un jucător bun poate imprima efect mingii, ceea ce face ca ricoşajul din masă sau paleta adversarului să fie imprevizibil. Tenisul de masă este foarte popular, în special în Asia de Est. Este printre cele mai populare sporturi din lume ca număr de jucători, şi unul din cele mai noi sporturi majore. Tenisul de masă este unul dintre sporturile de sală cu cea mai largă participare. Face parte din categoria sporturilor olimpice şi poate fi practicat atât în activităţi competiţionale, cât şi ca activitate de relaxare şi sanogenă. Prin conţinuturi specifice şi condiţii materiale necesare, tenisul de masă poate fi considerat un sport pentru toti. Poate fi practicat de tineri şi bătrâni, de bărbaţi şi femei, de cei cu o condiţie fizică bună sau mai puţin bună, de cei integri din punct de vedere fizic, dar şi de cei cu dizabilităţi. Cu alte cuvinte, oricine poate practica şi se poate bucura de acest joc. De asemenea, popularitatea de care se bucură în ultimii ani tenisul de masă în România, dobândită prin rezultatele sportivilor noştri pe plan internaţional, a condus la facilitarea acestui sport în cadrul Cercului de Tenis de Masă, elevii dovedind un interes deosebit pentru iniţierea în tainele sportului cu mingea de celuloid. Deci în special la copii/elevi, nevoia de mişcare reprezintă de fapt o necesitate de dezvoltare pe plan fizic, psihic, motric şi aceasta se manifestă prin dorinţa lor permanentă de a se juca, de a alerga, sări, arunca, de a se zburda fie spontan fie organizat.

Acest sport cunoaşte câteva denumiri alternative:

 •  (Pīng Pāng Qiú) este numele oficial al sportului în China, Hong Kong,Taiwan şi Macau.
 •  (Takkyu) este numele oficial al sportului în Japonia.
 •  (Tak-gu) este numele oficial din Coreea.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Tenis_de_masa http://www.frtenismasa.ro

Zumba

Zumba este un program de fitness inspirat din dansurile latino și creat de către cunoscutul dansator și coreograf columbian, Alberto “Beto” Perez, în cursul anilor ’90. Zumba implică o combinație între elemente ce țin de dans și elemente din sfera aerobicului. Coregrafia Zumba încorporează mișcări de hip-hop, soca, samba, salsa, merengue, reggaeton, mambo, arte marțiale, și chiar bollywood, respectiv dans din buric. Sunt incluse și exerciții de squat și streching. Dupa succesul pe care l-a cunoscut în SUA, Zumba s-a răspândit cu rapiditate în întreaga lume, astfel încât, în iulie 2009, programul de dance-fitness a ajuns să fie predat de 30.000 de instructori autorizați în 40.000 de locații din 75 de țări, din Canada până în China. În România au apărut primele clase autorizate de Zumba în 2010, în locații precum București, Sibiu, Cluj, Oradea, Alba-Iulia, Brașov, fiind în continuă extindere.

Zumba este practic rezultatul unui “fericit accident”, așa cum descrie însăși fondatorul întregului concept. În 1986, Beto Perez, instructor de fitness în orașul său natal Cali, Columbia, și-a uitat caseta cu muzica sa clasică pentru cursul de aerobic pe care îl preda. Soluția pe care a găsit-o a fost să utilizeze muzica pe care o avea la dispoziție în acel moment și pe care o asculta de obicei în mașină (salsa și merengue), improvizând un program de aerobic ieșit din tiparele tradiționale. Întrucât acea ședință de dance-fitness a avut un impact extraordinar printre cursanți, Beto a conretizat ideea într-un nou program revoluționar de fitness, intitulat “Zumba Fitness Party”. 

O ședință de Zumba durează în medie o oră și cuprinde partea de încălzire, pe parcursul a 2-3 melodii, însemnând circa 5-10 minute, antrenamentul propriu-zis, care durează cam 45 minute și se poate face pe diverse ritmuri, cel mai adesea, latino, iar în final, partea de relaxare, numită cool down, timp de aproximativ 5 minute. Zumba Fitness își sprijină membri ZIN (Zumba Instruction Network) cu muzica și coregrafiile necesare desfășurării propice a programelor de dance-fitness.

Deși pare un sport hibrid, Zumba este recomandat de specialiști tocmai pentru numeroasele beneficii atât asupra fizicului, cât și asupra psihicului celor care îl practică. Mișcările Zumba solicită și pun în mișcare toate grupele de mușchi, modelând și tonifiând corpul. În același timp, acestea acționeză precum exercițiile cardio, solicitându-ți inima și îmbunătățindu-ți sistemul cardiovascular. Așadar, în timpul unei ședințe se poate ajunge la arderea între 700 și 1000 de calorii, ceea ce face din Zumba un program recomandat celor care vor să scape sănătos și eficient de kilogramele în plus. Există șapte stiluri diferite de cursuri stabilite și organizate pe niveluri de vârstă și rezistență, inculzând și așa numitul Aqua Zumba, curs realizat în piscină.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Zumba

Volei

Voleiul este un sport în care două echipe, separate de un fileu înalt, trebuie să treacă mingea pe deasupra acestuia, folosind doar mâinile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Fiecărei echipe îi sunt permise doar trei loviri pentru a trimite mingea către terenul celeilalte echipe. Un punct se câștigă dacă mingea atinge terenul advers sau dacă nu respectă regula celor trei atingeri.

O echipa de volei este alcătuită din 6 jucători. Se joacă 3 seturi câștigătoare din 5, fiecare set a câte 25 de puncte; în caz de egalitate 24 – 24 se continuă setul până în momentul în care una din cele două echipe obține o diferență de 2 puncte (29 – 27, 31 – 29 etc). În cazul în care este nevoie de jucarea ultimului set pentru desemnarea câștigătorului, acesta se joacă până la 15 (sau până la o diferență de două puncte).

Competiția dezvoltă resursele latente, scoțând în evidență îndemânarea, spontaneitatea, creativitatea și estetica. Regulile sunt realizate pentru a permite demonstrarea acestor abilități. Cu puține excepții, voleiul permite tuturor jucătorilor să acționeze atât la fileu (în atac), cât și în spatele terenului (în apărare sau la serviciu). Dacă ar mai trăi William Morgan, creatorul acestui joc, l-ar putea încă recunoaște, voleiul păstrând, de-a lungul timpului, anumite elemente caracteristice. Câteva din acestea le împarte cu alte jocuri care au fileu, minge sau rachetă:

 • serviciu,
 • rotație (alternanța la serviciu),
 • atac,
 • apărare.

Voleiul este totuși unic printre jocurile la fileu prin faptul că se insistă ca mingea să fie păstrată cât mai mult timp în aer și prin faptul că oferă posibilitatea paselor între membrii aceleiași echipe înainte ca mingea să fie returnată adversarilor. Introducerea unui jucător specializat în apărare, Libero-ul, a mărit lungimea fazelor de joc. Modificarea regulii la serviciu l-au transformat dintr-un simplu act de a pune mingea în joc, într-o armă ofensivă. Conceptul rotației a fost dezvoltat pentru a permite fiecărui sportiv să participe la joc. Regula poziției jucătorilor permite echipelor flexibilitate și posibilitatea dezvoltării de tactici interesante, atât în favoarea echipei, cât și pentru entuziasmul spectatorilor. Astfel, imaginea voleiului devine din ce în ce mai bună. Cu cât jocul evoluează, fără îndoială că se va schimba, va deveni mai bun, mai puternic, mai rapid.

https://ro.wikipedia.org/wiki/Volei

Organizator


 

Asociația Clubul Sporturilor Montane Rupicapra:

rupi_LOGO

 

 

  Suport


bethlen

halcyon

funrunrokekclujcomlogo

rexmerkaptinstermice

logo

consiliulprimaria

Parteneri


sportiroda miscare